İçeriğe geç

Cem Etmek Kelimesinin Anlamı Nedir

Cem etmek ne demek?

Cem, Aleviler ve Bektaşiler tarafından toplulukla birlikte uygulanan dini bir ibadettir ve kuralları son derece ayrıntılıdır. Cem yalnızca dini bir toplantı değil, aynı zamanda ruhsal yenilenme, arınma ve toplumsal ve bireysel sorgulama yeridir. Cem, Arapçada toplanma anlamına gelir.

Cem etmek ne demek TDK?

1. Bir araya getirmek, toplamak: Dünya halkına bir müddet yüz vermemek, huzur bulmak / Aklını ve düşüncelerini bir yere, cemiyet yüzüne çekmek, nikāb (Niyâzî-i Mısrî). Dünyayı daima bir araya getirmiştir (Pir Sultan Abdal).

Cem etmek caiz mi?

Beş vakit namazın her birini kendilerine tahsis edilen vakit içinde kılmak farz olmakla birlikte bazı özel durumlarda öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek (cem’) kılmak da caiz görülmüştür.

Hangi durumlarda namaz cem edilir?

Hanefi mezhebine mensup bir kimse, yolculuk, sınav zamanının çakışması veya ameliyat sırasında doktorun namazı vaktinde kılamaması gibi önemli mazeretlerin bulunması hâlinde, diğer mezhepleri taklit ederek söz konusu namazları birlikte kılabilir.

Cem etmek ne demek edebiyat?

Sözlükte “toplamak, bir araya getirmek” anlamına gelen edebi terim olan cem, birden fazla şeyin bir kural altında bir araya getirilmesiyle oluşan sanatı ifade eder.

Kuranı cem etmek ne demek?

Kur’an-ı Kerim’i toplayıp Mushaf haline getirmek demektir.

Cem Etti nasıl yazılır?

Arapça kökenli olup asıl biçimleri tek heceli olan bazı sözcükler, to be, to be, to act, to be, to be yardımcı fiilleriyle birleşerek ve ses düşmesi, ses değişimi veya ses türemesi yaşadıklarında yan yana yazılırlar: emretmek, yasaklamak, toplamak, ortadan kaybolmak; vurmak, övmek, övgüde bulunmak; affetmek, hissetmek, reddetmek…

Cem olmak ne anlama gelir?

bir grup olmak, bir araya gelmek.

Peygamber Efendimiz cem ederek namaz kılar mı?

Peygamber (s.a.s.) yolculuk halinde iken öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılardı.”33 Bu hadiste cem’in sebebi yolculuk olarak belirtilmiş; cem’ edilecek namazlar ise öğle-ikindi ve akşam-yatsı namazları olarak açıklanmıştır.

Hadiste cem etmek ne demek?

“İki namazı birleştirmek” anlamına gelen “cem”, öğle ve ikindi namazlarının öğle veya ikindi vakitlerinde kullanılır; yani akşam ve yatsı namazları akşam veya gece birlikte kılınır. Hanefi mezhebine göre, cem sadece hacılar içindir.

Tasavvufta cem etmek ne demek?

Varlıkların yaratılmasından ve farklılık halinin yaratılmasından sonra, Allah’ın kullarının Kendisiyle birleşmesine Cem’ denir. Bu bağlamda, kulun kendisine bakması bir farklılıktır, ancak kulun Rabbine bakması bir farklılıktır. Nitekim Ebû Ali ed-Dekkāk şöyle der: “Fark, sana isnat edilebilen şeydir ve Cem’, sana isnat edilemeyen şeydir.”

Cem ederken nasıl niyet edilir?

İkinci şart, mesela öğle namazını kılarken aklından: “Bundan sonra ikindi namazını cuma namazını kılarak kılacağım.” demesidir. Niyet etmesi gerekir. Namazda selâm verene kadar bu niyetini dile getirmesi gerekir.

Peş peşe namaz kılınır mı?

Çalışanlar, aramalarına rağmen başka bir imkân bulamazlarsa; öğle ile ikindi vakti arasında, ya öğle vaktinde ikindi namazını öne alarak, ya da ikindi vaktinde öğle namazını erteleyerek; akşam ve yatsı namazlarını yatsı vaktine kadar erteleyerek veya yatsı namazını akşam vaktiyle birleştirerek kılabilirler.

Hastalıktan dolayı namaz cem edilir mi?

Fetva Kurulu, hastalığın kişiye sıkıntı verdiği durumlarda, zorluğun giderilmesi için namazları birleştirmenin bir sakıncası olmadığını kaydetti.

Hanefi mezhebinde namaz cem edilir mi?

Seferi durumunda öğle ve ikindi namazları birleştirilebilir mi? Kuran ayetine göre her namazı vaktinde kılmak farzdır. Bu nedenle Hanefi mezhebine göre iki günlük namazı aynı anda kılmak caiz değildir.

Aleviler ne zaman cem yapar?

Cem törenleri genellikle sonbahar ve kış aylarında yapılır. Hızır orucunun tutulduğu Muharrem (Şubat) ayında da yapılabilir. Piri’nin Cem’i yaptığı yer genellikle giriş kapısının karşısındadır. Bu şekilde törene katılanlar rahatça namazlarını kılabilirler.

Cem olmak ne anlama gelir?

bir grup olmak, bir araya gelmek.

Tasavvufta cem etmek ne demek?

Varlıkların yaratılmasından ve farklılık halinin yaratılmasından sonra, Allah’ın kullarının Kendisiyle birleşmesine Cem’ denir. Bu bağlamda, kulun kendisine bakması bir farklılıktır, ancak kulun Rabbine bakması bir farklılıktır. Nitekim Ebû Ali ed-Dekkāk şöyle der: “Fark, sana isnat edilebilen şeydir ve Cem’, sana isnat edilemeyen şeydir.”

Alevi Cemi nasıl yapılır?

Ayine, erkek veya kadın, yaşlı veya genç herkes katılabilir. Ayin, Dede’nin önderliğinde ve Baglama eşliğinde ciddi bir sohbet ortamında gerçekleştirilir. Toplumsal ilişkileri güçlendirmek, küskünlük ve düşmanlığı ortadan kaldırmak ve Cem’e katılanları barış ve kardeşliğe yönlendirmek için birbirlerine karşı otururlar, cemal cemale.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir