İçeriğe geç

Gusül Abdesti Avret Yerleri Neresidir

Avret yeri neresidir?

Sünni tefsirinde avret, göbekten dizlere kadar olan vücut bölgesini ifade eder. Maliki, Şafii, Hanefi ve Hanbeli mezhepleri göbeğin de dahil edilmesine dikkat ederler.

Gusül abdesti avret yeri neresi?

Mahrem yerlerin genişliği erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösterir. Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli âlimlerinin çoğunluğuna göre, bir erkeğin mahrem yeri göbek ile diz kapağı arasındadır. Hanefiler diz kapağını da mahrem yerlere dahil etmişlerdir.

Gusülde avret yeri kaç kere yıkanır?

Abdestin sünneti: Elleri bileklere kadar yıkamak. Avret yerlerini yıkamak. Her uzvu üç kez yıkayıp başını mesh ederek abdest alır gibi abdest al. Vücuduna üç kez su döktü.

Avret yeri açıkken gusül abdest alınır mı?

Sevgili kardeşim, kapalı bir yerde, tek başına ve çıplak yıkanmak caizdir; bu yüzden haram değildir. Bu şekilde yapılan gusül de geçerlidir. Ancak, iffet gereği, ön ve arka avret yerlerini örtmek daha iyidir.

Avret yerleri nasıl yıkanır?

Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç defa suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç defa su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar. Sonra vücudunun her yerini iyice yıkar.

Kadınlar birbirlerinin mahrem yerlerine bakabilir mi?

“Taraflar birbirlerinin fiziğinin izlenimini veren yerlere bakabilirler. Evliliğin asıl amacı cinsellik olmadığı için görüş sınırlarının ötesine geçmek doğru değildir.

Avret yerini kaşımak gusül abdestini bozar mı?

Karşı cinse dokunmak abdesti bozar mı? Bir erkeğin yabancı kadına dokunması Hanefi mezhebine göre günah olmakla birlikte, bu durumda ne erkeğin ne de kadının abdesti bozulur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/10).

Gusül abdesti yanlış alınırsa kabul olur mu?

Gusül abdesti de içerdiğinden, abdesti bozacak bir durum olmadıkça, daha sonra abdest almaya gerek yoktur.

Gusül alırken cinsel organa dokunmak abdesti bozar mı?

Dokunulan bölgenin cinsel bölgenin bir parçası veya çoğu/tümü olması önemli değildir. Bir kişinin sadece önüne değil, arkasına da dokunmak abdestinin bozulmasına neden olur. Aynı şekilde, eşinizin veya çocuğunuzun önüne veya arkasına dokunmak ve kendinize dokunmamak abdesti bozar.

Cünüpken avret yeri temizlenir mi?

Bu sebeple adetli, doğum yapmış veya cünüp olanların, banyodan önce saç ve tırnaklarını kesmeleri, koltuk altı ve kasık bölgesini temizlemeleri sakıncalı değildir.

Sadece banyo yapmak gusül yerine geçer mi?

Ve bu normal bir davranış olarak kabul edilir. Dinimiz arınmayı emretse bile, bu genel bir arınmadır ve meşrudur. Bu nedenle arınma veya serinleme amacıyla yapılan yıkanma ve gusül abdestin yerine geçmez.

Zevk suyu gusül gerektirir mi?

Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bu sebeple kadınlar da, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık görürlerse, erkekler gibi abdest almaları gerekir.

Külotla abdest alınır mı?

Şort, atlet, pantolon ve eşofmanla abdest alabilir miyim? Gusül sırasında iç çamaşırı giymek uygun görülmüştür. Ancak normal abdestte, özel bölgeler örtülü olduğu sürece, kollar ve ayaklar yarı açık olsa bile bir sakıncası yoktur.

Avret yerine elin değerse abdest bozulur mu?

Avuç içi veya elle avret yerlerine dokunmak abdesti bozar mı? Değerli kardeşimiz, Hanefi mezhebine göre; avret yerlerine dokunmak abdesti bozmaz. Kadının veya erkeğin avret yerlerine dokunulması fark etmez.

Banyo yapmadan gusül abdesti alınır mı?

Cünüp bir kimse su veya yıkanacak uygun bir yer bulamazsa ne yapmalıdır? Yıkanacak su bulamayan veya soğukta abdest alırsa hastalanacağını düşünen veya gusül alacak uygun bir yer bulamayan necis bir kimse, namazını teyemmüm ederek kılar.

Avret yerleri neye göre belirlenir?

Mahrem yerler, erkeklerin ve kadınların örtülmesi gereken ancak başkalarına gösterilmesi yasak olan yerleridir. Erkekler için mahrem yer göbek deliğinden diz kapağının altına kadar uzanır. Kadınlar için mahrem yer yüz, eller ve ayaklar hariç tüm vücudu kapsar. * 4 yaşına kadar olan çocuklar için mahrem yer olmadığı söylenmiştir.

Erkeklerde setri avret neresidir?

Onlara göre erkeklerin uyluk/kalça (fahz) kısımlarının açıkta kalmasıyla namaz kılmaları caizdir; zira bunlar korunaklı mahrem bölgeler olarak kabul edilir.

Setr-i avret ne demektir?

Sözlükte “örtünme” anlamına gelen setr ile “görünmesi yasak olan avret” anlamına gelen avret kelimelerinin birleşmesinden oluşan setr-i avret, namaz sırasında ve dışında örtünmesi gereken yerleri örtmeyi ifade eden bir fıkıh terimidir.

Avret yerinin ne kadarı açılırsa namaz bozulur?

Tek başına veya cemaatle kılınan bir namazda örtülmesi gereken bir organ, kişinin isteği dışında açılıp hemen örtülürse, namaz bozulmaz. Açılan yer bir organın dörtte biri kadar olur ve rükûya (Sübhanellahi’l-azim) kadar açık kalırsa, namaz bozulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir