Hangi noktalama işareti açıklama yapılacak sözcük ve cümleden sonra konur?
A. Bir cümle veya kelimeden sonra bir örnek, açıklama, konuşma veya alıntı geliyorsa kelime veya cümlenin sonuna iki nokta üst üste konur.
Noktalı virgül açıklamada kullanılır mı?
“Ama”, “çünkü”, “ancak”, “bu yüzden”, “ancak”, “daima” gibi bağlaçlarla bağlantılı cümlelerde bağlaçlardan önce yerleştirilir. Bir sözcük veya cümleden sonra bir örnek veya açıklama verilecekse, o sözcük veya cümlenin sonuna yerleştirilir.
Açıklama yapılacak cümlelerden sonra hangi işaret kullanılır?
A. CÜMLE SONUNDA ÖRNEK OLMASI İÇİN İKİ NOKTA KONULUYOR. Tek bir kelime bile yazmayan iki kişi gördüm: Atatürk ve İnönü. B. AÇIKLAMADAN SONRA CÜMLE SONUNA İKİ NOKTA KONULUYOR.
Açıklaması veya tanımı yapılacak sözcüklerden sonra ne konur?
TDK Sözlüğünde İki Noktanın Anlamı İki nokta, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde “örnek veya açıklama verilen cümlenin sonuna konulan noktalama işareti” olarak tanımlanmaktadır.
Açıklama yapmak için hangi noktalama?
İki nokta, bir noktalama işareti. İki nokta üst üste olarak da bilinir. Metinde, öncelikle alıntı yapmak, listelemek ve açıklamak için kullanılır.
Bir sözcükten veya cümleden sonra açıklamaya da tanım yapılacaksa kullanılır nedir?
Bir cümle veya kelimeden sonra açıklama yapılması gerektiğinde kullanılır: İsim: Bunlar varlıkları adlandıran kelimelerdir. İki noktadan sonraki talimat tek başına bir cümle ise, büyük harfle başlar; tek tek kelimeler sıralanmışsa, küçük harfle başlarlar: Öğretmen, “Hemen sınıfa girin.” dedi.
Açıklama yapmak için iki nokta mı noktalı virgül mü?
1- Açıklamalarda iki nokta üst üste kullanılır. Noktalı virgül genellikle aralarına virgül konulmuş ardışık cümleleri ayırmak için kullanılır.
Noktalı virgül nereye konur örnek?
Noktalı virgül, cümledeki tür veya miktarları virgülle ayırmak için kullanılır: Erkekler için Doğan, Tuğrul, Aslan, Orhan; kızlara İnci, Çiçek, Gönül, Yonca Türkiye, İngiltere, Azerbaycan; Ankara, Londra, Bakü isimleri verilir.Daha fazla makale…•18 Mart 2023
Ünlem nerelerde kullanılır?
Sevinç, sevinç, acı, korku, şaşkınlık gibi duyguları dile getiren cümlelerin veya ifadelerin sonuna konur: Hava ne kadar sıcak! Aşk olsun! Ne kadar akıllı adamlar varmış! Vay canına!
Uzun cümlelerde özneden sonra hangi noktalama işareti konur?
Örnek: Sevgili teyzem, seni çok özledim. – Uzun cümlelerde özne sonrasında virgül kullanılır.
Ünlemden sonra iki nokta ne demek?
8. İfadeyi güçlendirmek için ünlem işaretlerinden ve soru işaretlerinden sonra konur. İki nokta üst üste genellikle ifadeyi güçlendirmek için ünlem işaretlerinden ve soru işaretlerinden sonra konur.
Cümle sonunda parantez varsa nokta nereye konur?
Ünlem işareti, soru işareti, nokta, virgül gibi noktalama işaretleri tırnak işaretlerinin içine ve parantezlerin dışına (parantezlerden sonra) yerleştirilir. Bir kurt, köpeği olmadan sürüye girer (iner). Kurda “Neden bu kadar öfkelisin?” derler. “Çünkü işimi kendim yapıyorum,” derler.
Cümle içinde açıklamaları hangi noktalama işareti ile gösterilir?
NOT: İki nokta üst üste, virgülle ayrılmış ardışık sözcükler içeren bir açıklama izliyorsa, iki noktadan sonraki sözcüğün ilk harfi küçük harfle yazılır. İki noktadan sonraki açıklama bir veya daha fazla cümleden oluşuyorsa, ilk harf büyük harfle yazılır.
2 nokta Nerelerde Kullanılır Örnek?
İki nokta üst üste bir noktalama işaretidir; bir cümle veya kelimeden sonra açıklama yapmak, başkalarından alıntı yapmak ve kelimeleri kullanmak, fonetikte ve matematikte gibi birçok bilimde kullanılır. İki nokta üst üste nerede kullanılır? Açıklama yapılması gereken yerlerde kullanılır: Kompozisyonsuz: kompozisyonsuz.
Üst üste iki nokta ne anlama gelir?
İki nokta üst üste (:) İki nokta üst üste genellikle listeleri, alıntıları veya örnekleri işaretlemek için kullanılır. Ayrıca vurgulanan önemli terimleri veya kavramları da belirtirler. Genellikle, iki nokta üst üsteyi “Bir sonraki ifade önceki ifadeyi açıklıyor” şeklinde düşünebilirsiniz.
Cümle sonunda hangi noktalama işareti kullanılır?
Nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta üst üste, üç nokta, soru, ünlem işareti, tırnak işareti, parantez ve kesme işareti gibi noktalama işaretleri ait oldukları sözcüklerin yanına yazılır ve kesme işareti olmayan karakterlerden sonra bir boşluk eklenir. Nokta (.) ilk cümlenin sonuna konur: Türk Dil Kurumu 1932 yılında kuruldu.
Cümle sonunda parantez varsa nokta nereye konur?
Ünlem işareti, soru işareti, nokta, virgül gibi noktalama işaretleri tırnak işaretlerinin içine ve parantezlerin dışına (parantezlerden sonra) yerleştirilir. Bir kurt, köpeği olmadan sürüye girer (iner). Kurda “Neden bu kadar öfkelisin?” derler. “Çünkü işimi kendim yapıyorum,” derler.
3 nokta Nerelerde Kullanılır?
Elipsis (…) – Cümlelerin sonuna, kelimenin henüz bitmediğini belirtmek için üç nokta konur. Örnek: Güneşi gördüğünde çok mutlu olmuştu… – Günlük konuşmalarda, söylenmeyen veya söylenmemesi gereken kelimelerin yerine üç nokta konur. Örnek: Tıpkı… gibi görünüyordu.
Virgül nerelerde kullanılır 5 örnek?
Kullanım yerleri: Benzer sözcükler veya sözcük grupları arasında kullanılır. … Cümle dizilerini ayırmak için kullanılır. … 3.Selamlama ve hitap sözcüklerinden sonra kullanılır. … Yazışmalarda, başvurunun yapıldığı makamın adından sonra kullanılır. … Ara cümlelerin ve ara cümlelerin başında ve sonunda kullanılır.